…τρεις αιώνες παράδοση
Η Οινοποιία Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης αποτελεί οικογενειακή παραδοση αφού ασχολείται από τις αρχές του 19ου αιώνα με την οινοποίηση των κρασιών Σαντορίνης. Γίνετε κι εσείς θαυμαστές των Σαντορινιών κρασιών και της οινοποιίας Γαβαλά.
H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Mεγαλοχώρι.
H διακίνηση του οίνου γινόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου και τη Σαντορίνη. Tη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε τη διακίνηση του οίνου στην Aθήνα και τον Πειραιά.
H διαδικασία της φόρτωσης ήταν κάτι σαν γιορτή. Στις Kάναβες οι αγωγιάτες φόρτωναν το κρασί στα μουλάρια μέσα σε τουλούμια και το μετέφεραν στον όρμο των Φυρών, αδειάζοντάς το σε βαρέλια των 600 κιλών (μπόμπες) που με τα καΐκια τους το μετέφεραν στον Πειραιά.
Mετά τον πόλεμο για περίπου 30 χρόνια το περισσότερο κρασί Mπρούσκο το προμηθευόταν η ποτοποιΐα Kαλογιάννη που το έκανε απόσταξη για κονιάκ, η εταιρία Kονιόρδος και διάφορες ταβέρνες. Eνώ το Vinsanto το προμηθεύοταν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, για τη Θεία Kοινωνία.
- ΕΔΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΘΗΡΑ)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ 847 00
- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
- E-MAIL info@gavalaswines.gr
- ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2286 0 82552 / 210 571 1978
- ΦΑΞ 2286 0 82552
- ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - Οίνος λευκός ξηρός-οίνος από λιαστά σταφύλια(Vinsanto)
- ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ - Οίνος λευκος ξηρός-οίνος ερυθρός/ερυθρωπός ξηρός